A H-Union Magyar Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Szövetség jóvoltából 2013 tavaszán valami egészen új és izgalmas közösség teremtő és a fenntarthatóság irányába mutató kezdeményezés indul el Egerben. Elkezdjük ugyanis kialakítani és lerakni Eger első közösségi kertjének az alapjait. Célunk, hogy segítsük földhöz jutni azokat, akik nem kívánják támogatni a globalizált élelmiszer-termelési rendszert, és saját kezükbe vennék az irányítást ételük és környezetük fölött. Elsősorban olyan embereket csatlakozását várjuk akik valós lehetőségként tekintenek a közösségi gazdálkodásra, mind városi, mind pedig vidéki formájában.

Mi is a közösségi kert?
A közösségi kertek olyan használaton kívüli városi területek, melyeket magánemberek önkéntes közössége vesz művelésbe. A tulajdonos beleegyezésével kertet varázsolnak az elhagyott telekre és zöldséget, virágot, fűszernövényeket, gyümölcsöt termesztenek rajta. A közösségi kertekben a terményeket a tagok többnyire nem eladásra, hanem saját fogyasztásra állítják elő; a kertészkedés mellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, a városi környezet javítására. Az ilyen kertek – a hagyományostól eltérően – nem “csak” élelmiszer előállításra alkalmasak, ennél jóval több előnyt hordoznak magukban. Segítségükkel gondozatlan, parlagon heverő terek kapcsolhatók vissza az aktív városi életbe; tevékeny közösségeket hív életre az együtt dolgozók, a környéken lakók és a kertben szerveződő kulturális programokat látogatók körein belül; zöld terület nélküli épületekben élők számára is lehetőséget teremt az önellátás megvalósítására; ráadásul az élelmiszerek beszerzési költségeit is csökkenti.

Mindez inkább meseszerűnek, mint valóságosnak tűnik mai elanyagiasodott világunkban… mégis létezik. S nem valamiféle elvarázsolt, világvégi hippitanyán, hanem számos országban.

„A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg”

Többet megtudhat:

Eredmények

Galéria

A közösségi Kertünk Szabályzata