A H-Union Szövetség 2013. tavaszán alakítja ki Eger város első Közösségi Kertjét (4.000 m2) a Svájci Magyar Civil Alap 2 811 000 Ft (SMCA-2012-0461-Z) támogatásával. A projekt keretén belül 3.000 m2-en Közösségi Kertet, és 1.000 m2-en  Közösségi Teret alakítunk ki. Jelen pályázat keretében az erdélyi környezetvédő szervezettel olyan programsorozatot kívánunk megvalósítani, melynek nemzetközi szinten két fő dimenziója van.

1. Célunk, hogy együttműködésünk eredményeként felélesszük azt a hagyományos mezőgazdasági kultúrát, mely a Kárpát-medencét Európa éléskamrájává tette. Másrészt szeretnénk újra felfedezni, és nemzetközi szinten ismertté és elismerté tenni azt a számtalan fűszer-gyógynövény és zöldségfajtát, amelyek ismerete és felhasználása az iparosított mezőgazdaság elterjedése miatt feledésbe merült.

2. Határon túli együttműködésünk által szeretnénk a Kárpát-medence országaiban is elterjeszteni és népszerűsíteni a mezőgazdaságnak a Közösségi Kertekben megvalósítható példáját. Ennek az egészséges táplálkozáson és a fenntartható életmódon túl olyan közösségszervező és építő ereje van, mely alappillére az összmagyarság kulturális és történelmi örökségének fennmaradásában.

Ezt a programot Magyarországon, Egerben a határon túli szervezet gyakorlati együttműködésével szeretnénk megvalósítani, úgy hogy első lépésként az általunk kialakított közösségi kertben fogunk olyan növényfajtákat termeszteni, amelyek magjait, palántáit erdélyi partnerünk biztosítja, mutatja be.