Parcellázásról és az ültetésről:

Az egri kert parcellázása előzetes megbeszélés útján történt, a területről közösen alakítottuk ki a bemutató helyet. Először tervbe volt, hogy mindenki kap egy kisebb területet és gondozza azt, de ezt végül elvetettük, ugyanis egyszerűbb volt az, ha mindenki egy nagyobb területre koncentrál.

Az elsődleges legfontosabb feladat, az adott földterület megtisztítása, kigyomlálása volt. A közel 1000m2 földterületet az év első felében kezdtük el haszonnövények ültetésére alkalmassá tenni. A változás egyszerűen leírhatatlan volt, hiszen a gazos, kifejezetten elhanyagolt területből, egy igen szép küllemű, és növények telepítésére alkalmas területet tudtunk összehozni.

Itt számos haszonnövényt elvetettünk, amit a szezonban el lehetett vetni. A legnépszerűbb növények, amik a kert klimatikájához, illetve talajához is illettek, valamint ezen felül még én, s társaim is szerettük az alábbiak voltak: paradicsom, káposzta, retek, cékla, hagyma, tök, tarlórépa.
A közösségi kertben egy kisebb közös részen kialakítottunk egy semleges parcellát, és ahova telepítettünk egy sziklakertet, amit tele vetettünk gyógy, és fűszernövényekkel. Ennek a parcellának a telepítésének a legfőbb szempontja, hogy megismertethessük ezeknek a növényeknek az előnyeit, pozitív hatásait a fogyasztókkal. Ez által az ismereteink, valamint a fogyasztási szokásaink is bővültek. Az alábbi növények kaptak helyet a sziklakert parcellájában: zsálya, citromfű, rozmaring (4 féle), bazsalikom, lestyán.

Szerszámokról szakszerűen: A munkafolyamatot megelőzte egy eszközbeszerzési fázis. A csapat többi tagjával egy adandó brainstorming közepette kigondoltuk, hogy milyen szerszámokra lesz szükségünk az adott időszak folyamán. Itt az összes lehetőséget figyelembe kellett venni, valamint ügyelnünk kellett a megfelelő mennyiségre is. A legfontosabb, és egyben leghasznosabb eszközök, melyek a munkánkat segítették az alábbiak voltak: fűkasza, rotáló gép, fűnyíró, de emellett az egyéb általános, egyszerű szerszámokat is be kellett szerezni, melyek segítették a munkánkat, mint pl.: gereblye, lapát, ásó, horoló, kézi kapa

 

Máramarosban: Az első találkozót 2014 márciusában bonyolítottuk le. A projekt két napos volt, kivitelezése 21-22 között zajlott le. A legfontosabb program elem, hogy a tagok megismerjék egymást, így az első napot játékkal töltöttük, főleg ismerkedős, megismerős gyakorlatokkal. Ezt követően rátértünk a kert dolgaira. Megbeszéltünk és átbeszéltünk mindent, amit csak lehetett a területekkel kapcsolatban, hogy kinek milyen lehetőségei vannak, hogy mennyire tudják kihasználni az adott lehetőségeket. A második napon meg is néztük a helyi közösség kertjét. Máramaroson több féle játékkal is játszottunk, ezek főleg ismerkedős-csapatépítős foglalkozások voltak. Az érkezést követően frissítő keresztgyakorlatokkal kezdtük a napot, majd egy érdekes játékkal játszottunk, aminek a neve a „Levelet hoztam annak, aki…”. A játék nagyon jól megismertetett bennünket egymással, hiszen külső belső tulajdonságokat is megtudhattunk a szervezetek többi tagjáról. Természetesen ezt csak az után, miután a névismertetős játékokon már túlestünk, mint pl.: Név-tulajdonság párosító, és emlékezetfejlesztő játék. A lehető legtöbb embert megismertük ez által, amiben a készített névtáblák csak még többet segítettek. A későbbi együtt működéshez nélkülözhetetlen volt ez a pár gyakorlat.

 

Nagykaposon: A nagykaposi találkozó időpontja július 24-25-én volt. Az első program itt az Európai Uniós országoknak közösségi kertes bemutatásával kezdődött. Itt ötleteket meríthettünk a már működő projektekből, valamint a tudtunk a saját kertjeinkhez hasznos tanácsokat, információkat szerezni. Nagy segítségünkre szolgáltak a példák, hiszen a feladatunk a saját közösségi kertünk továbbfejlesztése, a lehetőségek maximalizálása volt. Itt a csoportok tagjai újabb ismeretre tettek szert, valamint tanultunk egymástól. Tekintve hogy nyár volt, és jó idő, különféle játékokkal ütöttük el az időt. Noha a szakmai beszélgetések volt, hogy elnyúltak, időt hagytunk a különféle nyári dobójátékokra. Ilyenek voltak a Mölkky, valamint a K.U.B.B. játékok.

 

Szüret: A szüretelés, illetve a növények termésének begyűjtése, mint hogy az ültetés is több fázisból állt. A növényeket mivel különböző hónapokban ültettük, aszerint hogy az év adott szakaszában melyik növényt lehet ültetni. A szüretelés mellett elkezdtünk készülni, illetve a helyet felkészítettük a záró program lebonyolításának megfelelően. Itt a folyamatos rendbetétel mellett gondoskodnunk kellett arról, hogy a megfelelő kerti bútorokat is összeállítsuk, megcsináljuk. A kerti bútorokat munkatársaimmal csináltuk meg, miután beszereztük a faanyagot, illetve a kellő szerszámokat, az egész folyamatot mi bonyolítottuk le, az összeszereléstől a lefestésig. A betakarítás mellett tehát foglalkoztunk egyéb dolgokkal is, így rendbe téve a helyszínt. A földterület novemberre teljesen rendbe volt téve, valamint a legtöbb terményt sikerült betakarítani, elfogyasztani.

 

Egri találka és zárás: Az utolsó találkozó Egerben volt, november 21-én. Ez volt a projekt zárásának a helyszíne is egyben. Az összejövetelen megbeszéltük az elmúlt időszak dolgait, ki – ki a sikereiről, tapasztalatairól beszámolt. Megtapasztalhattuk ugyebár, hogy nem olyan egyszerű a kert művelése, ugyan akkor felettébb élvezetes, és még inkább hasznos. Bár a helyi piacról, vagy épp az áruházakból ugyan azt a terméket olcsóbban is be lehet szerezni, de azok a termények, amit mi csináltunk, mi neveltünk, gondoztunk sokkal ízletesebbek voltak. Nyilván rájátszik a gyorsérlelés mellőzése, valamint a különböző mérgek lehető legnagyobb mértékű elkerülése. A zárás napján úgy, mint ez előtt is a meglévő terményekből tudtunk falatozni, megízleltük saját terményeink ízét. A találkozón előkerült a tovább gondolás is, hogy hogyan tudjuk tovább fejleszteni, esetleg fent tartani a közösségi kertes dolgokat. A megtermelt javakból bemutatót lehet készítettünk, valamint egy előadást a jövőbeni fent tartásról. Tekintve hogy itt már ismertük egymást a társasággal, a névtanulós gyakorlatokra nem volt szükség, azonban az előző találkozók alkalmával közkedvelt játékok ismét előkerültek. Mökkly, és K.U.B.B. játékoknak akkora sikere volt, hogy kötelezően kellett a résztvevőknek újra lehetőséget biztosítani. Egyszerűen élveztük, hisz nagyon jó kikapcsolódás. Emellett viszont néhány egyéb, új gyakorlatot is be lett szervezve. Nagyon jó program elem volt a konfliktuskezelő rész, hiszen az eltérő vélemények megmutatkoztak, és azt hogy ezt kulturális módon le tudtuk bonyolítani, illetve meg tanultuk kezelni az adott konfliktusokat akár a későbbiekben is hasznunkra válik.

 

Úgy érezzük sikeres volt ez az egész kezdeményezés, hiszen amellett hogy egy nem használt földterületből egy normális közös kertet sikerült létrehoznunk, a helyi fiatalokkal megismerkedhettünk külföldi – hasonló gondolkodású – fiatalokkal, megoszthattuk egymással az ismereteinket, és kiegészíthettük azt. Mindenképp élvezetes kezdeményezés volt, hiszen új barátságok és kapcsolatok alakultak ki.