FLP céljai és prioritásai

Az általános célok véleményünk teljesültek. A fiatalok sokat hallottak és tapasztaltak az európaiságról, a találkozóksorán ezekkel azonosulni is tudtak. Létrejött egy olyan támogató rendszer a H-Union Szövetségnél, amely a fiataloknak lehetőséget nyújt szakmai gyakorlatszerűen elvégezni a kertzészeti önkéntes munkáját, és ezt a két partnerszervezetünk is meg tudta oldani a hely iskolák szakképzésében. A megjelölt prioritásokkal szorosan kapcsolódtak a projekt egyes elemei. A találkozók során nem csak a fiatalok bevonása történt meg, hanem a kutlúrális sokszínűség is. A bevont fiatalok attól függetlenül hogy magyar anyanyelvűek, mivel más országban élnek, más nyelvet is kell használniuk. A máramarosi fiatalok ukrán, román és cigány nyelveket is beszélnek, ugynias olyan területeken élnek, ahol ezek a nyelvek a leghasználatosabbak. A kaposi fiatalok közül a szlovák és az ukrán nyelv szintén döntő, ugyanis a határemntiség szinte kötelezi őket ezeknek a nyelveknek a minimum alapszintű ismeretére, és a kulturális szokásokat is tudniuk kell. A projektünk során ezek a  különbségeket az egyes találkozókkal sikeresen kezeltük és imsertettük a fiatalokkal.

Tevékenységek célkitűzései

A projekt során alapvetően kétféle tevékenységről beszélhetünk: a kultúrális találkozók és a helyi kertészkedések. A találkozók során nemcsak egymás kultúráját ismerhettük meg, hanem egymás kertészkedési szokásait, egymás tudásbeli hátterét. Valamint a szakértő segítségével sikeres kertészek is lehettünk. A kertészkedések során megtanultuk tervezni a közös terület művelését, ezáltal fenntarthatóság helyi példáját sajátítottuk el.

Témája

A fenntarthatóság nem csak a környezet, hanem az élelmiszerbiztonsági témakörökben is érdekes. A termékpálya lerövidítésével az emberek a helyben termelt javakat képesek lehetnek fenntarthatóan működtetni. Azok sázmára, akik nem rendelkeznek megfelelő méretű földterülettel, a közösségi kertészkedés nyújt alternatív megoldást, mellyel elsajátíthatják a kompetenciákat a műveléshez. Ehhez nem csak az idősebb generációnak, hanem a fiataloknak is be kell vonódniuk, ugyanis a jövő fenntartásában nekik is szerepük van.

A kezdeményezés keretein belül elértük a fiatalok körében, hogy nemcsak kipróbálták magukat egy olyan tevékenységben, amelyben a kertészkedés egy újból divatossá vált, hanem akár képesek egy saját vállalkozást, agrárgazdaságot, vagy egy nonprofit vállalkozást létrehozni és működtetni. A tevékenységek úgy épültek fel, hogy a résztvevők informális és nemformális formájú tapasztalat szerzéssel megvalósítottak a városi kertészkedés témakörében probléma megoldásokat.

A kezdeményezésünkkel ismét elértük, hogy a fiatalok műveljenek területeket. Ez Egerben 1000 négyzetméter, Nagykaposon 100 négyzetméter, Máramarosszigeten 500 négyzetméter.

Újítás, kreativitás és vállalkozó szellem

A közösségi kert szempontjából mindenképpen újítás, hogy a fiatalokkal történt az önkéntesek firssítése. Ráadásul fejlődött, a közösségi tér is változott az ízlésünk szerint. Számunkra új, hogy gyakornoki fogadóhellyé váltunk az Eszterházy Károly Főiskolán, így egy félévben akár 6 fiatalt is tudunk fogadni és feladatokkal ellátni, amiket nemcsak a kertben, hanem a szervezetünk irodájában is végezhetnek. Mindenképp pozitív, hogy a fiatalokban kialakult egy vállalkozói szellemiség, amelyet a tanulmányaikkal együtt képesek lesznek hasznosítani.

Szociális és személyiségfejlődés

A visszajelzések alapján elmondható, hogy a fiatalok megtanultak csapatban és egyedül is dolgozni, bizonyos munkafolymaatoknál elengedhetetlen volt a közös munka, amely fejlesztette a társasági létüket. Abszolút pozitívan teljesítettek, minden várakozásnak eleget tettek. A fejlődés mértéke le lett jegyezve a YouthPass tanúsítványban, melyet minden résztvevő igényelt. A kompetenciáik fejlődését a Youthpassban rögzítettük, és az önéletrajzukban is már feltüntetik ezt a projektet.